2/12/14

360 - INAUGURACIO DE LA CAPELLA DE SANTA ÚRSULA


Inauguració de la capella de Santa Úrsual de l'església de Sant Joan de Valls, el dia 26 d'octubre de 2014.


La devoció de santa Úrsula a valls ve d'antic. Esta documentada la seva veneració en l'altar de les santes Maria Jacobé i Solomé i les Onza Mil Verges, des de meitats segle XIV. També d'aquest període és el cap reliquiari de la santa donat pel Bisbe Sitjó.

A la nova esgésia se li va fer un petit altar al costat dret dee la capella del Santíssim Sagrament i així va romandre fins al final del segle XVII, quan gràcies al testament de Joan Rubinat, redactat el 20 de desembre del 1694, es va fer una deixa per construir-li un nou retaule.

Aquest retaule, destruït l'any 1936 sabem com era per les forografies que ens han arribat. Estava compost, en la part central, per la imatge de la santa, acompanyada als laterals per Santa Margarida i Santa Florentina, el coronava una crucifixió, i en la seva part baixa, al costat de la mesa d'altar, hi havia dues imatges al·legòriques a les virtuts teologals, l'esperança i la caritat.

La capella a més estava ornamentada en les seves parets laterals i en el sostre. Quatre grans quadres amb històries de la vida de la santa omplient les dues parets, dels quals només ens en resten ara als dos que estaven situats en les llunetes de la volta (els altres dos, tot i salvar-se de la destrucció de l'any 1936, van desparèixer, creiem, cap a l'any 1960). La voslta també estava decorada, tot i que s'ha conservat .molt parcialment.

Després de la restauració, a la capella, hi podem veure la decoració inicial, de finals del segle XVI, a base de correuat pintat en blanca a sobre de la paret emblanquinada, com a tota l'església. En la volta els pocs restes de pintura del segle XVIII que s'han conservat, amb representacions de dues virtuts (l'esperança  la prudencia) i els quadres de les parets laterals realitzades per Mn. Jaume Pons i Monravà, amb la representació de dos episodis de la vida de la santa màrtir. Finalment, la imatge de la santa Úrsula realitzada per Mn. Torrell, l'any 2012.

Font: Díptic editat amb motius de la restauració de la capella.


http://tac12.xiptv.cat/tac-valls/capitol/restauracio-de-la-capella-de-santa-ursula


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada