27/6/10

49 - Monestir de Vallsanta

Els orígens monestir els trobem en el segle XII, quan es va fundar un cenobi, en aquesta mateixa vall del riu Corb, sota la influència del monestir de Vallbona de les Monges. En 1190, Pere de Tàrrega va fundar el monestir de Santa Maria de Bovera, regit per  la regla del Císter, en el que anteriorment havia estat un santuari eremític on es venerava la imatge trobada de la Verge. La seva filla Elisenda va ser la primera abadessa.


En 1235 es va començar a construir el monestir de Vallsanta en una millor ubicació: amb més aigua i millor comunicada. De fet el 7 de març de 1237, el papa Gregori IX va demanar a l'abat de Citeaux que enviés algunes religioses de Bovera cap a Vallsanta. De mica en mica les religioses van anar abandonant Bovera per establir-se en el nou cenobi, fins que en 1246 deixava d'existir la comunitat de Bovera.



A partir d'aquell moment el monestir comença una petita etapa d'esplendor, que permetrà la construcció d'un nou temple gòtic entre els anys 1345 i 1350. Aquest va ser patrocinat per famílies nobles de la zona com els Guimerà, els Alemany, els Boixadors, els Llorac i els Josa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada