27/6/10

51 - Guimerà


Santa Maria de Guimerà és un edifici religiós iniciat al segle XIV per Guerau Alemany de Cervelló i la seva muller en un moment que la població de Guimerà experimentava un important creixement.
La façana té una portada amb quatre arquivoltes gòtiques amb arcs apuntats, on s'hi poden veure els escuts de les famílies Alemany i Rocabertí. A sobre hi ha un finestral de tipus ogival. A la part esquerra hi ha adossat un campanar quadrat que en la part superior hi té l'escut de la família Castre-Pinós.
La planta és en forma de creu llatina i acaba en un absis gòtic pentagonal.
En una ala del transsepte s'hi pot observar una replica de l'obra més important de Ramon de Mur, conegut com el Retaule de Guimerà que va ésser pintat entre 1402 i 1412 segons les breus referències de recollida d'almoines per pagar el retaule. Es un retaule grandiós, dels més grans de la època, amb unes mides de 7,30 m d'alt per 5,24 m d'ample. Actualment l'original es troba al Museu Episcopal de Vic.

Retaule de Josep Maria Jujol
A l'absis hi ha un retaule modernista de Josep Maria Jujol. Jujol va fer el retaule per encàrrec del mossèn Francesc Camí, ja que l'església havia perdut les seves obres durant la guerra civil. És un retaule d'alabastre que s'adapta perfectament al marc gòtic que l'envolta. Entre 1942-1943 es va fer la mesa i el basament del retaule fins al pedestal de les imatges. Entre 1944-1945 es va fer la imatge central (una Marededéu de Josep Arana Esteve), els àngels, la Santíssima Trinitat i totes les ornamentacions.

Font: web de Guimerà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada