2/9/10

117 - POBLET


El Govern català, va decidir ahir després del seu primer Consell Executiu després de les vacances estivals, concedir la Medalla d´Or de la Generalitat a l´Institut d´Estudis Catalans (IEC) i al Monestir de Poblet, en agraïment per les seves "extraordinàries aportacions" a la història catalana..

Amb els guardons anunciats, que s´atorguen des de la seva creació el 1978 a persones o institucions que han ofert "serveis eminents" en diversos àmbits, són 50 personalitats i 7 institucions que ho han rebut.

En el cas de l´IEC, el Govern ha destacat en un comunicat el seu treball d´investigació en els àmbits de la cultura catalana al llarg de més de cent anys, des de la seva creació el 1907 per part d´Enric Prat de la Riba, fet que deixa constància de la "voluntat d´exercir l´autoritat en relació amb el present i el futur de la llengua catalana".

La institució, formada per diverses seccions i societats filials, es va veure "seriosament perjudicada per la repressió que es va fer a la cultura catalana", tot i que va aconseguir sobreviure a l´exili.

D´altra banda, la Generalitat destaca el "simbolisme històric" del Monestir cistercenc de Poblet --declarat patrimoni universal per la Unesco--, panteó real de la Corona catalanoaragonesa. "Ha assumit plenament la seva missió de transmetre el llegat històric del qual és dipositari i preservar el patrimoni monumental", al mateix temps que ha acollit fa poc l´arxiu de l´expresident de la Generalitat Josep Tarradellas.

El comunicat del Govern assenyala la vocació de l´enclavament de conservar una "força espiritual basada en la voluntat de fer de l´Evangeli una llei de vida i font d´esperança que la comunitat cistercenca irradia amb la seva proverbial senzillesa i discreció".

01/09/2010 - Europa Press

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada