21/10/12

263 - SANTA ÚRSULA

Díptic diada sant Úrsula

Autor de la imatge
Josep M. Torrell i Pareta (Alcover 1944)
Prevere de l'Arquebisbat de Tarragona. Actualment, és ractor de la parròquia de Santa Maria de Vallmoll.
La seva vocació artística es va desvelar en l'adolescència. El seu aprenentatge va ser amb l'escultor Joan Borrull, professor d'escultura de l'Escola del Treball de Valls.
Obres seves es poden contemplar i venerar a les esglésies de Pira, Barberà de la Conca, Solivella, Torredembarra, els Garidells, Clarà, Alcover i Vallmoll.
També ha entrat en el món dels goigs, la ploma de Mn. Josep M Torrell, amb la realització amb molta cura, del dibuix i orla en la nova edició de les Lloances a la Verge del Remei , feta amb motiu de les Festes Decennals a la Mare de Déu del Remei (1989 -2009) d'Alcover.

Característiques de la imatge:

És una imatge de peu dret, vestida amb túnica i cenyida amb una diadema. Porta com a atributs la palma, pel fet de ser màrtir, i els propis de la santa, la bandera, la fetxa i la barca, que fan referència a episodis de la seva vida.
Des del punt de vista del treball escult`roic, és una imatge que juga amb la textura, la qual s'ha deixat a tall d¡eina, i s'ha buscat que hi dominin els elements rítmics, geomètrics i ondulants.

Procés de treball:

L'esbos, primer a llapis i després a fang, s'ha realitzat el mes de gener de l'any 2012. Seguidament s'ha modelat la figura de fangs, a mida real, entre el 10 d'abril i l'1 de maig. El motlle de guix s'ha fet durant el mes de maig i la imatge de silicona el mes de juny. Després el fuster s'ha preparat el bloc de fusta entre el 18 de juny i el 5 de juliol. L'inici de la talla definitiva de la imatfe s'ha iniciiat el 12 de juliol i s'ha donat per acabada, amb la se pàtina corresponent, el 10 d'octubre.

Dades de la imatge:

Tipus de fusta: cedre
Mesures 237x 75 x 63 cm.
Pes: 300 kg. aprox.

Imatges de Santa Úrsula a l'església de Sant Joan :

L'antiga imatge de santa Úrsula va ser tallada a les darreries del segle XVII i fou pagada per Joan Rubinat, gràcies a una deixa testamentària. No en coneixem el nom de l'escultor. Fou destuïda l'any 1936.
Actualment a l'església de Sant Joan hi ha dues imatges de la santa: una al retaule de l'altar major, obrada per Josep Busquets a principis del anys cinquanta, i l'altra a la façana de l'església, obra de Joan Serafini de l'any 1963.

La imatge fou beneïda per el rector Josep Bofarull en l'ofici solemne de la diada de Santa Úrsula de 2012.

Vehent vostra protecció,
Valls per Patrona os venera
Y en vos fermament espera,
en dias de aflicció,
trahenvos en professó

Font: Díptic parròquia de Sant Joan, festa de Santa Úrsula.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada