30/10/12

269 - LA VALL DEL CORB

La Vall del Corb és el territori que s'estén a banda i banda del riu Corb, al llarg del seu descens des de Rauric fins a Bellpuig. El riu Corb neix a Rauric i desemboca al riu Segre a l'alçada de Vilanova de la Barca, tot i que la influència geogràfica, social i política de la Vall s'estén des de Santa Coloma de Queralt fins Bellpuig.
Administrativament la Vall del Corb està repartida entre dues comarques, des de Rauric fins a Vallfogona de Riucorb pertany a la Conca de Barberà i des de Guimera fins a Belianes, on el riu desapareix, pertany a la comarca de l'Urgell.

 La Història

Al voltant dels segles IV i III aC es van formar la majoria dels pobles que actualment formen la vall. A Guimerà s'han trobat restes d'un molí ibero-romà i a Santa Maria de la Bovera s'ha trobat restes de ceràmica ibèriques. A l'època romana (s.I)la vall del Corb era el corredor que connectava Barcino amb Ilerda. Al llarg del s. XII l'orde del Cister es va establir a la vall i es van erigir els monestirs de Santa Maria de Vallbona de les Monges, Santa Maria de la Bovera (Guimerà), Vallsanta (Guimerà) i el Pedregal (El Talladell).

Donada a la peculiaritat d’aquesta àrea geogràfica hem cregut interessant fer-ne també la classificació dels goigs per aquesta denominació:  La Vall del Corb

Font: Viquipèdia l'Enciclopèdia lliure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada