7/10/12

240 - MARE DE DÉU DE LA CANDELA


Goigs acolorit

GOIGS A - LLAOR DE / LA MARE DE DÉU - DE LA CANDELA / QUE ES VENERA A - L'ESGLÉSIA ARXIPRESTAL / DE SANT - JOAN BAPTISTA / DE LA CIUTAT DE VALLS

Text: Mn. Josep Oliver, prev. Xilografíes (imatge i orla) de A. Català Gomis. Melodia: Mn. Antonio Tomàs. A tres columnes. Música de la tornada al peu. Revers: "Una nova edició dels Goigs de la Mare de Déu de la Candela, per Josep Bofarull, rector de la parròquia de Sant Joan de Valls i president de la Comissió d'Actes religiosos de les Festes Decennals de 2011. Música completa. Justificació del tiratge acompanyada dels quatre escuts dels col·laboradors. Edició de 500 exemplars, edició popular. 200 exemplars . Amb paper especial, acolorits a mà. Dip. leg. T-25-2011 - Gràfiques Moncunill - Valls - Goigs núm. 699.
Aquesta nova edició dels goigs de la Mare de Déu de la Candela, empara i glòria de la ciutat de Valls, es publica amb motiu del seu Any Jubilar, i de les Festes Decennals de 2011, a iniciativa de la Parròquia de Sant Joan Baptista, amb la col·laboració dels Gogistes Tarragonins, Valls 2010-2011 en el centenari de la coronació de la Santa Imatge.

"Puix a Valls feu venturosa
i amb vós ningun mal recela:
Maria de la Candela
miaru-nos sempre amororsa"


És el primer text que coneixem, el més antic. Per les edicions i les característiques del lenguatge el podem situar molt a les acaballes del XVIII, o principis del XIX: Sens dubte és és el que més s'ha imprès i més s'ha cantat.

Segons deducciones d'escrites del s.XVIII, adduïts per Mn. Jordi Fort i Gaudí, és molt probable que aquestos Goigs, lletra i música, fossin compostos el 1786 per Mn.Josep Oliver, organista de la parròquia de sant Joan de Valls, que foren publicats en un novena.

Font:"La Mare de Déu de la Candela de Valls i els seus Goigs populars" de Mn. Joan Roig i Montserrat.

Veneració: Església de Sant Joan Baptista
Població: Valls
Festa: 2 de febrer, decennari tots els anys acabats en 1



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada