27/11/12

280 - NOU ORGUE AL MONESTIR DE POBLET



El nou orgue del monestir de Poblet, finançat per la Fundació Catalunya Caixa i construït per la prestigiosa firma suïssa Metzler Orgelbau AG, està situat al fons de l’església abacial, sobre l’entrada principal. Tant la seva concepció com la seva construcció són del tot inèdites a Catalunya i a l’Estat Espanyol.

  
Descripció tècnica

És un orgue de composició i harmonització barroques, amb 61 registres repartits en tres teclats manuals i pedal. El nombre de tubs és d’uns 3.500, el més gran dels quals té uns 5 metres de longitud, i 1 centímetre el més petit. Secret construït en roure. Teclat de transmissió mecànica suspesa. Transmissió de notes totalment mecànica. Caixa de roure massís, dissenyada d’acord amb la sòbria estètica cistercenca de l’església abacial de Poblet.

Dimensions de l’instrument

Alçada: 8,70 m
Amplada: 7,20 m
Profunditat: 4,10 m
Pes aproximat: 15 tones

S’han esmerçat unes 16.500 hores de treball per a la seva construcció.

CONCERT INAUGURAL DEL NOU ORGUE  METZLER DEL MONESTIR DE POBLET

Dia: 7 de desembre de 2012
Hora:  2/4 de 10 del vespre
Entrada lliure
Organista: OLIVIER LATRY, organista titular de la Catedral de Montre-Dame de París.

Olivier LATRY està considerat un dels organistes més rellevants de la seva generació, a França i internacionalment.

Va iniciar els seus estudis musicals a Boulogne-sur-Mer, on va néixer el 1962, i després va estudiar orgue amb Gaston Litaize al Conservatori de Saint-Maur i amb Jean-Claude Raynaud al Conservatori de París.

El 1983 fou professor d’orgue a l’Institut Catholique de París i després al Conservatori de Reims, i succeí el seu mestre Gaston Litaize al Conservatori Nacional Superior de Música de París al costat de Michel Bouvard.

De 1981 a 1985 va ser organista titular del gran orgue de la Catedral de Meaux. En l’actualitat, des del 1985, és organista titular de la Catedral de Notre-Dame de París juntament amb Philippe Lefebvre i Jean-Pierre Leguay.

Olivier Latry ha conjuminat una intensa activitat com a concertista amb nombrosos enregistraments (Bach, Mozart, Schumann, Widor, Franck, Vierne, Duruflé ...) que li han valgut l’elogi de la crítica. Sense voler especialitzar-se en un repertori concret, Olivier Latry s’ha fet l’ambaixador de la música francesa dels segles XVII al XX juntament amb l’art de la improvisació. Se’l considera, de fet, un dels més importants improvisadors actuals en la línia dels excepcionals Charles Tournemire i Pierre Cochereau. Li interessa especialment la música contemporània i ha participat en la creació d’obres de Xavier Darasse, Claude Ballif, Thierry Pecou, Vincent Paulet, Thierry Escaich i Jean-Louis Florentz. Ha treballat molt l’obra d’Olivier Messiaen, que ha interpretat i enregistrat sencera en concerts a París, Londres i Nova York.

El 2000 obtingué el Premi de la Fundació Cino et Simone del Duca. Al Regne Unit se l’ha guardonat amb un Honorary Fellowship de la North and Midlands School of Music (2006) i un altre del Royal College of Organists (2007).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada