23/3/13

321- PARE ORIOL MARIA DIVÍ


El P. Oriol M. (Pere) Diví i Coll va néixer el 12 de febrer de 1924 a Esplugues de Llobregat i va entrar al Monestir de Montserrat el 1956 –havia estat ordenat sacerdot prèviament el 31 de maig de 1952,en el marc del Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona, a l’Estadi Olímpic de Montjuïc-, va fer la professió temporal el 6 d’agost de 1957 i la solemne el 15 d’agost de 1960. El P. Oriol M. Diví va formar part, des dels inicis i durant llargs anys, de la comunitat de Montserrat a Tantur (Jerusalem). Referent espiritual per a moltes persones, el P. Oriol M. Diví era també un artista gravador de fama internacional per la seva dedicació als ex-­libris.

El P. Oriol M. Diví va estudiar dibuix i pintura a l’Acadèmia Baixas de Barcelona,en els millors anys d’aquesta institució. A Montserrat, en els temps del P. Abat Aureli M. Escarré, es va especialitzar en l’art de la xilografia iva rebre lliçons del mestre Antoni Ollé Pinell al Conservatori de les Arts del Llibre. A partir de1964, el P. Oriol va començar la seva producció artesanal d’ex-libris, un art en què va arribar a ser un mestre consumat, com ho ha reconegut tantes vegades l’Associació Catalana d’Exlibristes. El1985, la Biblioteca de Catalunya li va dedicar una exposició monogràfica. L’octubre de 1993, va obtenir el primer premi de la Biennal Itàlia-Espanya celebrada a Ortona. El 1996 va ser convidat a exposar les seves estampacions a Katowice i el 1997 a Wroclav (Polònia). El novembre de 1997, el Museu de Montserrat li va fer una exposició monogràfica que es va titular, El món del pare Oriol M. Diví, xilògraf. 

El treball que el P. Oriol M. Diví va realitzar, al llarg de la seva vida, tallant i gravant la fusta de boix de tots els seus ex-libris, va quedar reflectit en el volum que porta per títol Oriol Maria Diví. Ex-libris. En aquest llibre es poden trobar els 572 ex-libris, reproduïts a mida real, alguns d’ells originals, a partir de la col·lecció particular del P. Oriol, i que varen ser gravats entre els anys 1960 i 2011. Del nombre total, 499 són xilografies al boix, recopilades i publicades per Elies Plana. El P. Oriol M. Diví, Conservador de la Secció de Gravats de la Biblioteca de Montserrat, és l’autor d’una exhuberant i lluminosa obra xilogràfica: els més de 550 ex-libris que va fer des de 1958,amb un singular i evident segell d’autenticitat i d’espontaneïtat i de feina molt ben feta, marquen l’exlibrisme català dels darrers temps, i de sempre, i són una valuosa aportació del nostre país a l’exlibrisme universal, com ho va ser la dels modernistes. Aquestes xilografies d’aquest artista i monjo, recollides en el llibre Oriol Maria Diví. Ex-libris, publicat per l’editorial de Setcases GraDeFajol, marquen una època esplendorosa de l’exlibrisme català.

Font: Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat.

Els seus dibuixos i xilografies, també serviren per il·lustrar goigs:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada